
E-82-7 Copying client’s files

Question

Must an attorney provide, at his or her own expense, a complete duplicate
of the file for a former client where the client has previously received copies of
all parts of the file, excepting the attorney’s personal notes, through routine
copying during the course of the representation?

Answer

No, subject to certain limitations.

Facts

A firm had represented a particular individual client in a number of matters.
In accordance with the firm’s practice, that client received copies of all materials
prepared or received by the firm in the course of representation (including
incoming and outgoing correspondence, pleadings, briefs, orders, notices, and
materials prepared in the course of litigation, excluding only attorneys’ personal
notes).  The client’s employment of the firm has terminated and the outstanding
attorneys’ fees have been settled.  The client has requested a complete duplicate
of files in the possession of the firm, but has not agreed to reimburse the firm for
the cost of photocopying.  The client has not indicated that she has lost any of
the material sent to her during the course of representation by the firm.

Opinion

Several provisions of the Wisconsin Supreme Court Rules (1982) of the
American Bar Association’s Code of Professional Responsibility and of certain
informal opinions rendered thereunder bear upon the resolution of this issue.

DR 9-102(B)(4), which has been codified as SCR 20.50(2)(d) states that ‘‘a
lawyer shall’’:
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‘‘Promptly pay or deliver to the client as requested by the client the funds,
securities or other properties in the possession of the lawyer which the client is
entitled to receive.’’

This provision does not define the particular ‘‘funds, securities or other
properties . . . which the client is entitled to receive.’’

The ABA Committee on Ethics and Professional Responsibility in its
Informal Opinion 1376 (2/18/77) recognized the difficulty of precise definition
and indicated that a flexible approach be taken in accordance with the following
standards:

The attorney clearly must return all of the material supplied by the client to the
attorney.  DR 9-102(B)(4).  He must also deliver the ‘end product. . . .’  Such
items as searches ordered for the client’s matter and likewise paid for by the
client presumably may have utility to the client and should be delivered to the
client.

On the other hand, in the committee’s view, the lawyer need not deliver his
internal notes and memos which have been generated primarily for his own
purposes in working on the client’s problem.

Between these extremes are the items about which you may be uncertain.  In the
committee’s view, upon request by the client, you should deliver all other
material which is useful to the client in benefitting fully from services he has
purchased from you. . . .

. . . In the gray areas, what is the lawyer’s property and what is the client’s
property in a particular case are questions of law governed by the law of the
applicable jurisdiction.  The ethical principles involved are simple.  The client
is entitled to receive what he has paid for, and to the return of what he has
delivered to the lawyer.  Beyond that, the conscientious lawyer should not
withhold from the client any item which it could reasonably be anticipated would
be useful to the client.  How these principles are to be applied in individual cases
is, of course, not easy. . . .

With respect to the issue at hand, i.e., the propriety of insisting on client
payment of the cost of duplication of his or her entire file as a condition of
delivery of that entire file to the client, the ABA Committee stated that:

The lawyer should return all items which are the client’s property without charge.
Whether the lawyer charges for copies of other items . . . is not in the committee’s
view a question of ethics, but rather a matter of the lawyer’s usual and customary
practice, or, if not, a matter of agreement with his client.
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In its Informal  Opinion 1461 (11/11/80),  the ABA committee  stated that
‘‘. . . the Model Code (of Professional Responsibility) does not define the items
that the client is entitled to receive,’’ as that phrase is used in DR 9-102(B)(4).

In State Bar of Wisconsin Memorandum Opinion 4/78 entitled ‘‘Return of
Client’s Files,’’ a position consistent with that stated by the ABA Committee was
enunciated:

An attorney must return to a client all documents and other materials the client
has given to the attorney.  S/he also must return any ‘end product’ materials for
which the client has paid.  These items must be returned whether or not the client
agrees to pay for photocopies.

The attorney is not required to furnish to the client internal notes and memos
generated primarily for the attorney’s own purposes in working on the client’s
matters.  If the client requests copies of these types of materials and the attorney
agrees to furnish them, it would be proper to charge the client a reasonable
amount to cover the expense of copying them.

The Professional Ethics Committee reiterates this position with respect to
those materials covered by the scope of the aforestated opinion.  However, there
may be present in a client’s file material not covered by the scope of that opinion,
and falling within the so-called ‘‘gray areas’’ identified by the ABA Committee
in its Informal Opinion 1376.

An attorney should exercise his or her sound discretion and judgment as to
whether or not such materials (or a photocopy thereof) should be returned to the
client upon termination of employment, consistent with the principle that deliv-
ery should be made to the client of all material ‘‘which it could reasonably be
anticipated would be useful to the client.’’

However, the committee is not of the view that an attorney must, under the
facts submitted, provide a complete duplicate of the file to the client at his or her
own expense at that time, when copies of those materials were routinely sent to
the client throughout the course of representation.  The practice of providing a
client with copies of materials generated or received by his or her attorney during
the course of representation is one to be encouraged in the interests of keeping
the client fully informed as to the progress of matters which he or she has
entrusted to an attorney.  See, EC 7-8, codified as SCR 20.34(2)(e).

The imposition of a requirement that an attorney at his or her own expense
provide a complete duplicate of those materials to the client upon termination of
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employment (particularly where the client has made no showing that those copies
sent originally by the attorney have been lost) would unduly discourage the
practice, and would not serve the interests of the public in any countervailing
respect.

Thus under the facts submitted, an attorney would not have the obligation
to provide duplicate copies of materials to his or her client not described by the
first or second paragraphs of Ethics Opinion 4/78 entitled ‘‘Return of Client’s
Files’’ where the client has routinely received copies of all such materials during
the course of representation, where the client has not made a showing that such
materials have been lost, and where the client has not agreed to bear the costs of
photocopying of such materials.

However, the committee is of the opinion that should the attorney elect to
retain copies of original documents which are being returned to the client as
required by SCR 20.50(2)(d), the attorney must bear the cost of preparing such
copies.
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